Therapieën

Chinese Geneeskunde

De Chinese geneeskunde bestaat uit een aantal behandelvormen waaronder:

Ooracupunctuur

De ooracupunctuur, ofwel de auriculotherapie is verder ontwikkeld door Dr. Paul Nogier uit Frankrijk. Hij heeft uitgevonden dat het oor op een omgekeerde foetus lijkt, met op vaste plaatsen vaste punten. Door die punten te prikkelen kun je direct een positieve invloed uitoefenen op de organen, lichaamsdelen en delen van de hersenen.

Acupunctuur

Acupunctuur is een behandelvorm die al duizenden jaren bestaat. In ons lichaam lopen meridianen (energiebanen) die in verbinding staan met de organen. De meridianen bestaan uit een aantal punten die u kunt stimuleren of sederen. Dit kunt u met naalden, moxa en/of met vingers (acupressuur) doen.

Holistic Healing | Acupuntuur | Lucian Lie

De acupunctuur is gebaseerd op de energetische werking (het yin- en yangprincipe) tussen de organen. De vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water spelen hierbij een relevante rol. Elk orgaan is gekoppeld aan een element net zoals de verschillende smaken, zintuigen, kleuren, emoties, windrichtingen, seizoenen etc. Als een van de elementen uit balans raakt (door bijvoorbeeld een externe pathogene factor) wordt het energetische evenwicht verstoord, waardoor u fysieke en of emotionele klachten kunt krijgen. Met acupunctuur is het evenwicht weer te herstellen.

Wanneer acupunctuur en voor welke klachten? Ten onrechte wordt er vaak pas aan acupunctuur gedacht als al het andere niet heeft geholpen, terwijl juist in het beginstadium de kansen op snel en volledig herstel zeer groot zijn. Maar ook in chronische en hardnekkige gevallen kan acupunctuur uitkomst bieden. De mogelijkheden met acupunctuur en de natuurgeneeskunde zijn legio: zie holistisch geneeswijzen en onder specialiteiten.

Japanse Acupunctuur

De Japanse acupunctuur is gebaseerd op de Chinese geneeskunde, maar kent verschillende stijlen, waaronder Manaka-stijl. In de Japanse acupunctuur worden de naalden oppervlakkig op de huid geplaatst. Manaka kenmerkt zich in diagnose- en behandelvorm. De diagnose wordt onder andere bepaald door buikpalpatie. Aan de hand van de diagnose wordt er een stappenplan gemaakt die het hele energetische syteem van de mens behandeld. Er wordt gebruik gemaakt van ion-koorden, naalden, moxa, massage en cupping.

Dry needling

Dry needling is een behandeltechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints (pijnlijke punten). Dry needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes.”Dry” duidt aan dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in het triggerpoint. De werking van deze techniek is in wetenschappelijk onderzoek aangetoond.

Cupping

Cupping is een behandelvorm met glazen koppen die men vacuum laat trekken op het lichaam. Hierdoor worden spieren en huid gevoed (doorbloeding) en ontdaan van afvalstoffen met algehele ontspanning als gevolg. Cupping is een alternatief voor een intensieve massage. Het heeft een enorme dieptewerking. Cupping is vooral goed te gebruiken bij cellulitis, frozen shoulder, migraine, rugklachten, schouderklachten, spanning en stress,

Moxa

Moxa is een staafje van een kruid dat in combinatie met lichaamsacupunctuur toegepast kan worden. Door verbranding van Moxa wordt er een warmte-impuls gegeven die de energetische verstoring in het meridiaansysteem kan harmoniseren. Moxa kan ook afzonderlijk op bepaalde delen van het lichaam gebruikt worden.

Orthomoleculaire Geneeswijze

Het begrip orthomoleculaire geneeswijze is afgeleid van het Griekse woord orthos waarmee wordt verwezen naar “optimaal”, “juist” of “gezond”. Moleculair wil zeggen: “de moleculen betreffende”. Onder de orthomoleculaire voedingsleer wordt dan ook verstaan de studie naar/van de werking van de voedingsstoffen in het lichaam ten behoeve van een optimale gezondheid.

photo-1455099229380-7b52707e356a

Een optimale gezondheid vraagt om voldoende vitaminen, mineralen en vitaalstoffen in de juiste verhoudingen. Daarbij houdt de orthomoleculaire voedingsleer terdege rekening met de veranderende leefomstandigheden van de hedendaagse mens, de verslechterende voedingsgewoonten en de verminderde kwaliteit van de aangeboden voeding door milieuvervuiling en diverse bewerkingsprocessen. De orthomoleculaire geneeswijze is een geneeswijze waarbij men beoogt het lichaam te voorzien van de juiste concentratie biologische stoffen: vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen. Vitaminen en mineralen vormen onder meer een belangrijk onderdeel van het enzymensysteem. Niet alle vitaminen kunnen door het lichaam zelf worden aangemaakt (vitamine C is hiervan een bekend voorbeeld). Voor een voldoende opname van vitaminen is men afhankelijk van de dagelijkse voeding. Dit benadrukt des te meer het belang van de aanvulling van vitaminen en mineralen. Niet alleen bij zieke mensen, maar ook bij gezonde mensen is het belangrijk in deze tijd van vervuiling en stress voldoende weerstand op te bouwen via onder andere deze bovengenoemde biologische stoffen. Hierbij wordt een advies op maat gegeven.

Kruiden

Fytotherapie of kruidengeneeskunde is de wetenschap die zich bezighoudt met de toepassing van medicinale planten of de daaruit bereide preparaten bij zieke mensen of dieren. De geschiedenis van de fytotherapie loopt parallel aan die van de mensheid. De mens heeft bij ziekte altijd al zijn heil gezocht in de geneeskracht van planten.

photo-1460050009045-c8b8e86106a8

Nadat men gedurende eeuwen voor het verkrijgen van geneesmiddelen geheel was aangewezen op de natuur, is in de vorige eeuwen en vooral in de afgelopen eeuw het aantal synthetische geneesmiddelen sterk toegenomen. Aangezien de moderne geneesmiddelen vaak bijwerkingen hebben, soms zelfs zeer ernstige, en omdat de gehele houding van de mens ten opzichte van de natuur veranderde, is er sinds een aantal decennia sprake van een sterke opleving van de fytotherapie. Kruiden bevatten bepaalde stoffen die heilzaam zijn voor de mens.

M.O.R.I. = Molecular Oscillation Resonance Instrument

Alles bestaat uit energie (= trillingen). Zo ook ons lichaam. Elke lichaamscel heeft een eigen frequentie/trilling/resonantie. Door verschillende factoren kunnen deze frequenties uit balans gebracht worden: we worden ziek. Dr. Rife uit Amerika ontdekte in de jaren 20-30 uit de vorige eeuw dat door bepaalde frequenties te gebruiken cellen van bacteriën, parasieten en virussen geëlimineerd konden worden en dat lichaamscellen sneller herstelden wat een versneld helingsproces gaf. Op het MORI-apparaat kun je verschillende frequenties instellen die bacteriën, parasieten en virussen kunnen elimineren en tevens de lichaamscellen die uit balans zijn weer kunnen herstellen. De mogelijkheden tot heling met het MORI- apparaat zijn enorm groot; van aften tot zenuwpijnen. Het MORI-apparaat versnelt het helingsproces op een efficiënte en aangename manier.